Een mooi afscheid creëer je samen met een professional

Helaas zijn mijn beide ouders overleden. Dat is inmiddels alweer tien en twaalf jaar geleden. In beide “gevallen” werd het overlijden voorafgegaan door een lange ziekteperiode. Een tijd vol zorgen en verdriet, maar ook een kostbare en dierbare tijd met mooie momenten die we samen hebben beleefd. Momenten die ik nooit meer zal vergeten. Dat is heel wat waard.

Wensen van dierbaren

Het enige wat mijn vader had aangegeven omtrent zijn uitvaart was, dat hij begraven wilde worden. Hij had mij al vele jaren voordien een gesloten envelop gegeven met daarin een brief die moest worden voorgelezen op de begrafenis. Die had ik al die jaren zorgvuldig bewaard. Mijn moeder wilde ook begraven worden en zij wilde dat op een mooi plekje op een door haar aangegeven begraafplaats. Verder had zij een muziekstuk dat ze graag ten gehore wilde laten brengen op haar uitvaart. Vanzelfsprekend hebben wij voldaan aan deze wensen.

Invulling aan de ceremonie

Als het leven van een dierbare eindigt, dan volgt het onvermijdelijke: de Begrafenis regelen, de crematie of wat de wens dan ook was van de overledene. De grote vraag is vervolgens: hoe gaan we vormgeven aan deze gebeurtenis? Gelukkig hebben wij grote steun ervaren van de uitvaartverzorger. Wij kozen voor Iede Hoorn Uitvaartzorg. Samen met Iede hebben we voor onze dierbare ouders een waardige en persoonlijke uitvaart kunnen verzorgen. Dit is erg belangrijk gebleken voor de rouwverwerking. We zijn in de dagen na het overlijden samen met elkaar actief en met zorg aan de slag gegaan om een mooi programma samen te stellen. Dat begon bij het kiezen van de kist en de rouwkaart. Want wat zet je op de rouwkaart? Mijn moeder kon goed tekenen. We hebben een prachtige mandala van haar hand op de rouwkaart laten drukken. Ik kan me nog zo goed herinneren dat we met z’n allen om de grote tafel zaten om te bespreken welke tekst er op de kaart zou komen. Die momenten zijn erg belangrijk voor mij geweest, het werken aan de uitvaart. Elk van de kinderen zocht een muziekstuk uit. Er werden foto’s boven water gehaald. Vele herinneringen en verhalen komen dan naar boven. De foto’s werden verwerkt in een filmpje met passende muziek eronder. Levensverhalen werden op schrift gesteld en voorgedragen.

Rouwverwerking

De uitvaarten van mijn dierbaren heb ik als een belangrijk moment in mijn rouwverwerking ervaren. Het voorbereiden, het samen uitwerken en het beleven van het afscheid samen met familie, vrienden en kennissen is een belangrijk onderdeel geweest in mijn rouwverwerking. Zonder de tips en steun van de uitvaartverzorger had het nooit zo waardig en mooi geworden.

Geef een reactie