Het potentiële belang van een vaderschapstest

Het kan noodzakelijk zijn

Het is natuurlijk niet iets waar je aan wilt denken. Dat er een situatie ontstaat waarin je niet zeker weet of jouw kind wel je eigen kind is. Of een situatie waarin je weet dat het niet jouw kind is maar de moeder van het kind dit wel claimt om zo alimentatie te kunnen eisen. We leven desondanks steeds meer in een maatschappij waar er op los wordt gedatet en vreemdgaan steeds meer voor komt of in ieder geval voor lijkt te komen. Daarom kan het tegenwoordig toch voortkomen dat een vaderschapstest nodig kan zijn. Het afnemen van een vaderschapstest kan verschillende redenen hebben. Gemoedsrust maar ook voor rechtsgebruik. In dit artikel bespreken we een paar verschillen en hoe u de test kunt gebruiken.

Wanneer u niet in een echtscheiding ligt maar gelukkig getrouwd bent, maar u toch zich zorgen maakt kunt u thuis een gemoedsrusttest te doen. Deze test is simpelweg om u gerust te stellen dat uw kinderen ook daadwerkelijk uw kinderen zijn. Er is ook een rechtsgeldige test. Wanneer u voor deze test kiest kunt u hem ook gebruiken in een juridische procedure. Bijvoorbeeld voor procedures rondom echtscheidingen, voogdij, alimentatie en erfenissen. Een vaderschapstest voor gemoedsrust kun u niet gebruiken in een juridische procedure.

Wat is het verschil?

Wanneer u een vaderschapstest voor gemoedsrust doet zult u de test gewoon zelf thuis doen. U krijgt de materialen discreet toegestuurd en kunt bij uzelf en uw kinderen met een wattenstaafje wat speeksel afnemen waaruit het laboratorium een DNA-vergelijking zal doen. Een dergelijke vaderschapstest is desondanks helaas niet bruikbaar bij juridische procedures. In het geval van een rechtsgeldige vaderschapstest zal de het DNA-materiaal moeten worden afgenomen door een onafhankelijke derde persoon. Dit zal in de praktijk vaak een huisarts of verpleegkundige zijn. Bij de afname van het DNA zal deze persoon ook een specifieke procedure moeten volgen zodat de rechter kan controleren dat het gebruikte DNA ook daadwerkelijk bij de juiste personen afkomstig is en dat er niet mee gemanipuleerd is.

Nauwkeurigheid

Zowel de vaderschapstesten voor gemoedsrust als de vaderschapstesten in een juridische procedure zijn ongelofelijk nauwkeurig. De vaderschapstest zal 99,999 procent zekerheid geven. Als blijkt dat de man niet de biologische vader is kan het laboratorium dit met 100% nauwkeurigheid vaststellen. Mocht u een vaderschapstest willen bestellen voor gemoedsrust dan kunt u dit vandaag nog doen en de test morgen in huis hebben. U krijgt het pakketje ook in een geheel witte envelop toegestuurd waardoor zonder de envelop te openen niemand weet wat het pakketje bevat.

Geef een reactie