Liften

De lift stamt al van voor de industriële revolutie. In 1853 werd op de wereldtentoonstelling in New York door Otis voor het eerste een veiligheidsinrichting van de kooi van een lift tentoongesteld. De kooi werd vastgeklemd op het moment dat de spanning van de liftkabels werd gehaald. Alle vormen van liften intrigeren mij. Als kind vond ik liften super spannend en dan met name de liften in de bergen van Zwitserland en Oostenrijk. Kabelbaantjes en tandrad-baantjes, het liefst ging ik de hele dag de berg op en neer. Niet alleen het uitzicht was prachtig, ook het idee dat een machine zo veel kracht had om een gewicht wat zwaarder dan de machine zelf was omhoog te krijgen.

Een personenlift

Wanneer je geen zin hebt om de trap te nemen, is er soms de optie om een roltrap of lift te nemen. Nu wordt er aangeraden door personal trainers en afvalcoaches om de trap te nemen om aan je lichaamsbeweging te komen, maar het nemen van de lift is zoveel leuker. Je weet nooit langs welke verdiepingen je komt en als je een beetje geluk hebt, is de lift van glas en zie je vanuit een ander perspectief een gebouw.

Een traplift

Een vroegere kennis van mij was slecht ter been. Daarom had ze in het huis een traplift geïnstalleerd. Op deze manier kon ze gemakkelijk de trap op en af komen en zelfs in een rolstoel was dit geen enkel probleem. Voor kinderen was dit een geweldig hulpmiddel om mee te spelen. Nu hoefde ik niet meer naar het buitenland om het kabelbaan gevoel te krijgen, ik kon gewoon naar die kennis toe.

Liften

Ik zat vroeger op de scouting en een onderdeel van een kamp was om een hike te lopen. Dit is een lange afstand waarbij je zelf de weg moet zien te vinden. De weg vinden was geen probleem maar lange afstanden lopen? Liever niet. Dan kwam het liften goed van pas. Met mijn hand maakte ik een vuist en stak mijn duim omhoog. Meestal namen mensen ons helaas niet mee maar soms hadden we geluk. Dat scheelde ons vele kilometers lopen.

Meubellift

Laatst was ik in een hotelkamer en daar hadden ze een liftsysteem in de meubels geïnstalleerd. Zo kon ik het matras laten bewegen en mijn hoofd en mijn voeten op en neer laten gaan door het drukken op een knop. Ook waren er TV liften  om de TV in de gewenste stand in te stellen. Het kleine meisje in mij kwam naar boven. Het duurde even maar uiteindelijk had ik een stand gevonden voor zowel het bed als de TV om een heerlijk avondje te Netflix’en.

Geef een reactie