Surfen in Nederland

In de afgelopen jaren heb ik een ontzettende passie opgebouwd voor een nieuwe sport, namelijk surfen. De passie begon toen ik ging studeren. Ik wilde graag bij een studentenvereniging maar een echte corps vereniging was niks voor mij. Daarom besloot ik in plaats daarvan te kiezen voor een sportvereniging. Ik vond een studentenvereniging in Amsterdam die zich focuste op surfsporten zoals golfsurfen, windsurfen en snowboarden. Ook al had ik geen ervaring met deze sporten, de cultuur sprak me aan en ik besloot daarom bij de vereniging te gaan. Ik ging met ze mee op surfvakantie en raakte meteen verliefd op de sport. Zoals ik al in een van mijn andere blogs heb geschreven ben ik sindsdien ook naar Bali gegaan. Maar het is natuurlijk niet per se nodig om ver weg te gaan surfen. Je hoeft niet naar een tropisch land maar kunt ook prima in Nederland surfen. In dit artikel bespreek ik de beste surfspots in Nederland.

Scheveningen & Zandvoort

Een van mijn favoriete surfspots is Scheveningen. Je kunt hier fantastisch surfen en zult ook altijd andere mensen in het water vinden. Er zijn verschillende shops waar je een surfboard kunt huren dus je hoeft niet te investeren in een eigen board. Het nadeel aan Scheveningen is wel dat het iets verder weg is voor me aangezien ik in Amsterdam studeer. Daarom ga ik vaak naar Zandvoort aangezien dat dichterbij is. Overnachten in Scheveningen is dan ook iets wat ik regelmatig doe als ik daar ga surfen. Ben je surf gek? Kies dan voor een hotel op het strand. Hotel Scheveningen strand is een aanrader!

Jaargetijden

De eeuwige vraag die surfers zich elke dag stellen is natuurlijk, hoe zijn de golven? In Nederland hebben we prima golfen om te surfen maar het zijn helaas niet de beste golfen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat we Engeland voor de Nederlandse kust hebben liggen. Hierdoor worden de beste golven die door stormen ver op de oceaan worden gecreëerd tegengehouden. Wanneer we golfen hebben zijn deze golfen door stormen dichtbij de kust wat de golfen erg wild maakt.

Aangezien er in de zomer weinig stormen zijn, zijn er dus ook niet zoveel golfen. De beste golfen in Nederland zijn dan ook in de lente en in de herfst te vinden. In de lente heb je over het algemeen wel het nadeel dat de zee na de winter nog ontzettend koud is. Je zult dan ook een goede wetsuit nodig hebben inclusief handschoenen en zelfs een cap voor op je hoofd. In de nazomer zal de zee relatief warm zijn maar is het buiten waarschijnlijk weer kouder. Daarom surf je meestal dik bepakt in Nederland.

Geef een reactie