Waar moet je aan denken bij het kopen van een rollator?

Het kiezen van een rollator is natuurlijk een moeilijke, maar belangrijke stap. Allereerst is het natuurlijk moeilijk om onder ogen te komen dat jouw lichaam verslechterd en je hulp nodig hebt van een apparaat. Maar dit is niet nodig. Rollators zijn er namelijk niet voor niets. Ze zijn gemaakt om het leven van de mens gemakkelijker te kunnen maken. Dus waarom zou u er geen gebruik van maken? Als u eenmaal over deze moeilijke stap heen bent, is het tijd om u te gaan oriënteren welke rollator u wilt kopen. In deze blog leg ik uit waar u op moet letten bij deze laatste stap.

Maat

Allereerst is het erg belangrijk om een rollator te kiezen die goed past bij de lengte van uw lichaam. Uw steunt namelijk met uw handen op de handvaten van de rollator. Zodoende moeten deze handvaten wel op de goede hoogte staan, waardoor u niet teveel gebogen hoeft te lopen. Als de handvaten namelijk niet op de goede hoogte staan gaat u uw rug belasten met uw gewicht en dit is juist niet het doel van een rollator. Om te weten welke afstand de handvaten van uw rollator van de grond moeten staan moet u een simpele meting door iemand laten uitvoeren. U gaat rechtop staan en laat uw armen gewoon langs uw lichaam bungelen. Vervolgens meet iemand de afstand van de grond tot aan uw polsen. Dan heeft u de goede lengte te pakken.

Gewicht

Vervolgens is ook het gewicht van de rollator erg belangrijk. Er zijn namelijk lichtgewicht rollators, die wegen minder dan 8 kilo. Oudere modellen wegen meestal rond de 10 à 11 kilo. Het is vooral belangrijk om te kijken hoeveel spierkracht heeft. U moet de rollator namelijk wel over drempels kunnen duwen. Dat gaat natuurlijk iets moeilijker bij een zwaardere rollator.

Zithoogte

Naast de hoogte van handvaten en het gewicht van de rollator is ook de zithoogte van de rollator van belang. U kunt namelijk als u even uitgeput bent, gebruik maken van het zitje op de rollator. Zodoende is het wel belangrijk dat u gemakkelijk kan gaan zitten als u dit wilt en niet te diep door uw benen hoeft. Ook deze optimale hoogte verschilt per lichaam en kunt u opmeten. Het gemakkelijkste is om een stoel thuis te pakken die u fijn vind zitten qua hoogte en daarvan de afstand van de grond tot het zitoppervlak te meten.

Geef een reactie