Wil jij ook werken zonder opleiding?

Op mijn middelbare school was er maar één manier om een hogere opleiding te doen. Je had namelijk drie niveau’s; Vmbo-t, Havo en Vwo. Maar iedereen moest via dezelfde weg ‘hogerop’ klimmen. Je begon bij Vmbo-t, deed hierin examen en als je dit had gehaald na drie of vier jaar mocht je een jaar Havo erbovenop doen. Als je dit had gehaald mocht je een jaar Vwo doen.
Helaas als je in de puberteit zit ben je met veel meer dingen bezig dan je opleiding en toekomst. Kleren, geld, uitgaan, veel afleidingen zorgden ervoor dat je niet je best ging doen om door te leren. Sommige kinderen stopten helemaal met school, en wilden gewoon werken om geld te verdienen. Dit kan zijn om dure spullen te kopen, om hun familie bij te staan, of omdat ze school gewoon niet zagen zitten.
Maar hoe kom je aan werk zonder diploma?

Werken zonder diploma is als je jong bent nog niet zo’n probleem. Voor bijbaantjes in bijvoorbeeld de horeca kun je al snel terecht. Maar niet iedereen wil de rest van zijn leven in de horeca of dezelfde uitzichtloze baantjes blijven werken. Sommigen willen later toch doorleren of een andere functie bekleden.
Maar hoe zorg je voor werk én een opleiding tegelijk? En waar haal je het geld vandaan?
De organisatie Binck heeft hier een verrassende oplossing voor. Zo bieden zij een gratis interne opleiding aan in hun organisatie, waarna je bij hen aan de slag kan. Denk aan een opleiding die je opleidt over de veiligheid in de bouw, of veiligheid in het verkeer.
Niet alleen leer je hier alles over je functie, je kan erna ook nog eens meteen bij ze terecht. Dit houdt in dat je niet hoeft te solliciteren, wachten, of iets anders.

Veel kinderen die ik kende van mijn middelbare school die waren gestopt voordat ze een diploma hadden, raakten in de penarie. Ze woonden thuis, hadden geen baan of opleiding en dus geen duidelijk doel in hun leven. Na een tijdje gaat dat wel aan je klagen. Het is namelijk wel fijn om een reden te hebben om ’s ochtends voor op te staan. En hoewel school als je jong bent vervelend, saai en vermoeiend is, kom je als jonge volwassene vaak op een punt waarbij je je kennis wilt verbreden, meer wilt leren, groeien, en in dienst van de maatschappij staan. Laat staan dat je ook nog eens een goed salaris erbij kan verdienen.

Kijk nu op de site of er iets voor jou tussen zit!

Geef een reactie